Apakah yang membezakan status-status di FB itu sebagai “hendak menunjuk-nunjuk” atau “hendak berkongsi”? Kita terpaksa menerima, bahawa yang membezakan keduanya adalah “HATI PEMBACA atau HATI PENILAI”. Jika hati itu negatif, yang positif pun akan sentiasa di negatifkan. Sebaliknya, jika hati positif, yang negatif tetap akan diambil sebagai “ada hikmah” atau “ada pengajaran”.

Contohnya, ada orang warwarkan di statusnya tentang kejayaan keluarganya dalam perniagaan. Yang berhati negatif akan menganggap ia sebagai “mahu menunjuk-nunjuk”. Yang berhati positif pula mungkin akan mengambilnya sebagai suatu teladan, suatu perkongsian, suatu cabaran malah suatu bentuk motivasi berguna untuk dirinya melonjak ke level yang sama.

Lain halnya dengan status yang berbunyi begini:

keluarga aku adalah keluarga terkaya atau terberjaya di dunia, takde sorang pun rakyat Malaysia boleh lawan!

Atau ditulisnya begini:

Dalam dunia ni, anak akulah yang paling lawa, paling cute, paling macho, k? ko, ado?

Itu pun sebelum lancang mulut menuduh dia nak menunjuk-nunjuk kita kena kaji pragmatiknya dahulu; digunakan dalam konteks apa? kata-kata itu ditujukan kepada siapa? untuk gurauan sesama kenalan rapatkah? atau saja-saja menyakat atau memprovokasi kamcing-kamcing atau member-member yang udah bertahun-tahun serasi atau dengan kata lain “kacik molek”?

Begitu juga gambar, yang tidak perlu diusaha selidik lagi akan niatnya ialah gambar-gambar yang menyembul aurat sendiri atau gambar-gambar kemewahan yang ditag pula dengan kata-kata seperti:

Rumah tokwan aku, kaya raya, rumah menteri kesihatan pun tak sebesar rumah tokwan aku!

Kalau dia letak gambar ruang tamu rumah dia meskipun ada sofa kulit buaya besar gedabak dan ada skrin tv sebesar lori balak, biaq pi kat dia laa, kebetulan yang duduk atas sofa tu ialah tokki dia, dan dia upload gambar tu pasal nak perkenalkan pada rakan-rakan dia, “inilah tokkiku”. Tak boleh ke mempositifkan hati begitu? Dan yang berhati negatif pula, duk pi buat analisis sofa, analisis perabut rumah orang segala bagai tu, nape?? Terluang sangatkah masa? Takde kerja sangat la tu ya?

Suka dinasihatkan, kepada yang berasa status-status atau gambar-gambar si fulan itu si fulan ini di FB itu sebagai serba tak kena, serba tak selesa padanya, dan serba yang dia baca dan dia lihat dia TERmenderita dengan perasaan kemenyampahan, plisss anda ada dua pilihan; tutup akaun FB anda sebab hakikatnya takde siapa paksa anda main FB (ke abah paksa?), atau pilihan kedua, anda block atau remove atau unfriend semua mereka yang anda fikir menulis bukan-bukan atau meletak gambar bukan-bukan, agar anda tidak TERmenderita kemuntahan atau kegelian telinga yang akhirnya boleh membuat anda biul.

Pun begitu, tulisan ini tidak sekali-kali menyokong status-status di FB yang melampaui batas samada batas agama, bahasa maupun provokasi ke atas bangsa. Fokus nukilan ini ialah kepada mereka yang sering meluah “meluat” atau “menyampah” dengan status orang ini, status orang itu, gambar orang ini, gambar orang itu.

Meluat tapi tak buka FB sehari macam kucing tergeliat urat!

 Nenek yang celik FB, hehe …

Aikk, nape luah kat sini, bukan di FB? Haishh, nanti orang meluat pula atau sakit-sakit urat. FB bila kita post sesuatu ia akan dilihat meskipun tanpa niat untuk melihat tetapi bila ia terpampang di status maka mahu tak mahu, suka tak suka akan terlihatkan. Tetapi blog, hanya mereka yang rajin baca blog atau secara kebetulan terjumpa sesuatu blog ketika sedang search benda lain, yang akan membuka dan membacanya. So kalau anda meluat itu salah sendiri, siapa suruh buka dan baca? FB pula tak boleh kata salah sendiri, tak boleh persoal “napa pi baca”? Sebab nama pun jaringan sosial, memang untuk supaya post kita dilihat, dibaca dan terkesankan, kan?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *