20. July 2011 · 7 comments · Categories: Dialog

 

Suatu hari dalam perjalanan pulang dari fakulti aku terserempak Raquel, rakan sepengajianku yang sudah beberapa bulan tidak bertemu.

 

Raquel: Hola, hey, lamanya tak jumpa awak (meluru memeluk dan mencium pipiku).

Aku: Yup. Mana awak pergi? Dah tak datang fakulti ke?

Raquel: Itulah, saya sibuk sangat kebelakangan ni. Tak sempat nak pergi fakulti selalu. Ni pun datang nak pulangkan buku.

Aku: Ooo.

Raquel: Awak apa khabar sekarang? Belajar camne, progress?

Aku: Sihat. Belajar pun okey.

Raquel: Okey la tu. Saya ni pula entah apa-apa. Tak boleh nak fokus laa, sibuk sangat dengan tugas-tugas harian sebagai guru. Susah kalau tak belajar sepenuh masa.

Aku: Kan? Saya pun belum tentu boleh fokus dengan baik jika belajar sambil bekerja.

Raquel: Eh, oklah, saya nak cepat ni, nak kena balik semula ke sekolah. Nanti saya call awak ya, kita minum kopi.

Aku: Ok, silakan. Saya pun nak balik rumah dah ni.

Raquel: Ok, jumpa lagi tau. Saya call nanti, minum kopi (diulangnya minum kopi), ek?

Aku: Bila?

Raquel: Nantilah, saya call nanti, okey? Chau, tataaa .. (bergegas pergi)

Aku: Adiós!

 

Sampai di rumah aku terus memaklumkan kepada hubby akan pertemuan tersebut langsung meminta izinnya untuk keluar minum kopi dengan Raquel. Ku katakan pada hubby yang nanti Raquel akan menelefonku (yang ku faham “nanti” itu sebagai “pada hari yang sama”) dan kami akan keluar bersama. Gembiranya hati bila hubby mengizinkan. Namun, tunggu punya tunggu, hingga ke malam tiada panggilan. Keesokkannya juga tiada panggilan. Masuk hari kedua, aku mula gelisah dan tidak keruan. Itu tidak bermakna yang aku ini hendak sangat keluar dengan Raquel, tetapi aku ini adalah seorang yang tidak akan senang duduk selagi tidak selesai perkara yang dijanjikan, samada dijanjikan oleh ku kepada orang lain atau janji-janji orang lain kepadaku. Lantas pada petang hari kedua itu, aku telah dengan bendulnya menelefon Raquel.

 

Aku: Hello, Raquel ke tu?

Raquel: Yup, Raquel sini. Siapa tu?

Aku: Sayalah, ris!

Raquel: Oo, ris. Apa khabar?

Aku: Sihat!

Raquel: Ada apa ya ris call saya?

Aku: Hurm, hari tu kan awak ajak saya minum kopi, ingat tak? Awak kata nak call, saya tunggu tapi tak call. Saya risau gak. Hehe ..

Raquel: Aarr? Ajak minum kopi?

Aku: (panik, hati mula berdebar-debar)

Raquel: Bila ya saya ajak awak minum kopi? Saya lupa dah. Tapi seingat saya tak pernah. Awak salah orang kut!

Aku: Aarr? Masa kita jumpa semalam dulu?

Raquel: Yalah kita jumpa. Tapi saya tak ada ajak awak minum kopi pun?

Aku: Aarr? Ya ke?

Raquel: Ya!

Aku: Aarr? Maaf, mungkin saya salah orang atau salah dengar.

Raquel: Takpe.

Aku: Ok, terima kasih (cepat-cepat letak telefon). ?????

 

Nota:

Peristiwa di atas berlaku sewaktu aku baru beberapa bulan di Sepanyol. Ketika itu aku masih belum masak sepenuhnya dengan gaya komunikasi orang Sepanyol. Rupa-rupanya dalam budaya mereka, kata-kata seperti “nanti saya call ek, kita minum kopi” dan sebagainya adalah signal untuk menamatkan perbualan. Ia langsung tidak bermaksud “mengajak minum kopi bersama” malah tidak mempunyai apa-apa makna pun tetapi diujarkan oleh mereka sebagai salah satu cara untuk mengakhiri komunikasi. Melainkan, jika dalam perbualan tersebut mereka berkata; “saya menjemput awak untuk minum kopi di sekian tempat di sekian hari dan di sekian waktu” atau dengan kata lain diberi detail tentang hal tersebut. Jika sekadar dinyatakan, “nanti saya call awak ek” maka usahlah membuang masa menunggu kerana ia tidak mempunya apa-apa makna melainkan “style” komunikasi mereka semata-mata.

 

Mengajak jiran-jiran minum kopi sambil sembang-sembang di rumah.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

7 Comments

  1. Xpaham la diorang ni
    Abis tu bile nk minum kopi nyeeee?

    • bila dia orang ajak dengan segala detail, tarikh, hari, waktu, di mana, haa maka itu adalah ajakan yg benar2 ajakan, satu lagi bila dia orang sebut “te invito” (I invite you) …

  2. Wakakakakakakakaka
    Kena bg card jemputan la camtu ye

  3. ermm ajok minum kopi…pelik ngat org spain

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *