29. May 2011 · 2 comments · Categories: Dialog

 

 

Suatu petang di hari sabtu. Aku baru saja nak buka laptop setelah bersantai-santai di depan tv, bila…

Kakak: Mama!

Aku: Yup!

Kakak: Mama!! (volume ditingkatkan)

Aku: Yup!! (turut meningkatkan volume)

Kakak: “Yup” tu apa maknanya mama?

Aku: Yup! Takde makna.

Kakak: Nape orang sekarang jawab “yup” bila dipanggil?

Aku: Yup!

Kakak: Nape tak jawab “ya”?

Aku: Yup!

Kakak: Haa, kan dah kata?

Aku: Aarr? Kata apa?

Kakak: Tu? Yup, yup, yup ..

Aku: Yup! Eh, sori (tutup mulut dengan tangan).

Kakak: Huh, mama rupanya pelopor.

Aku: Yup! Eh, alamak. Sori sekali lagi, tak sengaja (tutup mulut dengan tangan sekali lagi).

Kakak: Entah apa-apa arr mama ni (jebek geram).

Aku: Yup! Entah apa-apa, apa?

Kakak: Yup, yup tu, tak fahamlah kakak.

Aku: Oo, yup! Tak perlu faham, itu evolusi slanga yang tidak diketahui siapa pemula dan dari mana ia bermula. Yup!

Kakak: Alaa lagilah kakak tak faham! (mula nak menangis)

Aku: Aarr? Apa sebenarnya yang kakak nak tanya mama? Apa yang kakak nak tahu sebenarnya? (panik)

Kakak: Kakak lapar, bila mama nak masak? (sambil menangis)

Aku: Laa, cakaplah lapar. Eh, tapi, apa kaitan lapar dengan “yup”?

Kakak: Yup! Dah kakak panggil mama sahut “yup”. Kat FB pun ramai orang tulis “yup”. Yup sana yup sini.

Aku: Oo, itu gaya menyahut tak formal yang terkini.

Kakak: Yup!

Aku: Ok, now nak suruh mama masak apa?

Kakak: Yup! Apa-apa jelah.

Aku: Eh, mana boleh apa-apa jelah. Mama tak pernah dengar pun makanan nama “apa-apa jelah”.

Kakak: Mamaaaaaaaaaaaaa!!!! (geram sangat)

Aku: Yuuuuuuuuuppppppp!!! (geram-geram ayam)

Kakak: Mama, cepatlah .. (menangis)

Aku: Dah tu cakaplah nak makan apa? Nanti mama masak tak makan pula, tak sukalah, tak sedaplah, tak ummplah, macam-macam.

Kakak: Yup!

Aku: Cakaplah..

Kakak: Yup! Telur mata kerbau ngan kicap.

Aku: Aarr? Itu aje? Tak berbaloi pakai apron.

Kakak: Yup!

Aku: Ayam tak nak?

Kakak: Yup! (geleng-geleng kepala)

Aku: Udang?

Kakak: Yup! (geleng makin laju)

Aku: Ikan?

Kakak: Yup! Tak mau.

Aku: Apa hal yang semua yup, yup, yup ni?

Kakak: Yup! (angkat bahu, lari masuk bilik)

Aku: ???? (tangan pegang sodek kayu)

 

Nota:-

Anak-anak adalah cerminan diri kita. Mereka adalah golongan peniru agung yang sangat cekap meniru segala tutur kata dan tindak tanduk kita. Mereka tidak melakukan apa yang disuruh, mereka melakukan apa yang diperhati. Ku perhatikan anak-anakku, jika disuruh membaca, mereka buat derk aje. Sebaliknya, jika aku sibuk di meja study ku, membaca dan sebagainya, secara automatic mereka akan ke meja study mereka, membaca dan menelaah tanpa perlu diperintah.

Anak-anak adalah cerminan diri kita, peringatan kepada diri sendiri yang sering lupa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

2 Comments

  1. adoi la…. sakit mate nye nengok. lama tak online paka laptop. mata cepat berair. ditambah dengan background gelap…
    adeh.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *