Hurm, menantu Amitabh mengandung pun nak dijadikan berita, muka depan pula tu. Apa, kalau tak dihebahkan, mati ke kita rakyat Malaysia? Penting sangat ke untuk rakyat negara ini mengambil maklum bahawa si Aishwarya tu mengandung? Lainlah jika berita tentang Aishwarya atau Amitabh masuk Islam. Tak pun, tertelan pasu bunga semasa tengah menyiram. Ada juga nilai humornya. Ni, mengandung! Apa yang hendak diherankan dengan mengandung? Haa, jika Amitabh yang hamil, wajar juga menjadi tajuk utama berita. Itu memang aneh dan luar biasa.

Adakah kerana Amitabh dan Aishwarya itu artis maka kehamilan Aishwarya harus diambil peduli oleh semua rakyat Malaysia? Lebih baik mengambil tahu tentang kucing yang lekat tulang daripada memperdulikan tentang Aishwarya. Adakah dengan terwarwarnya berita tersebut maka minda rakyat kita akan berkembang berkali ganda? Adakah setelah dicongak dan dibahagi maka didapati bahawa akal fikir rakyat Malaysia akan berkembang selari dengan pengembungan perut Aishwarya? Benar kata orang, surat khabar Malaysia langsung tidak menyumbang kepada perkembangan minda yang sihat dan positif sebaliknya mengakibatkan orang ramai khayal dan terulit dengan berita-berita provokatif dan imaginatif. Kut ya pun nak meraih untung, biarlah ada sedikit rasa tanggungjawab untuk mendidik dan mengajak rakyat ke jalan yang benar.

Ketidak-wajaran meletakkan berita tentang kehamilan Aishwarya di muka depan akhbar boleh dinilai daripada beberapa perkara, antaranya:-

  1. Amitabh dan Aishwarya bukan artis atau rakyat Malaysia.
  2. Kehamilan adalah perkara biasa melainkan jika yang hamil itu lelaki.
  3. Amitabh dan Aishwarya bukan ilmuan terbilang.
  4. Amitabh dan Aishwarya tidak mempunyai apa-apa sumbangan terhadap negara kita melainkan sumbangan dalam bentuk “mengsumbangkan” lagi akhlak muda mudi malah makcik pakcik di kampung. Tengok filem Hindustan sampai lupa nak memasak atau lupa nak pi masjid?
  5. Amitabh dan Aishwarya bukanlah tokoh yang patut kita agung-agungkan. Mereka cuma penyanyi atau pelakon Hindi yang sebagaimana diketahui ramai hidup bergelumang fitnah dan kemungkaran.
  6. Amitabh dan Aishwarya bukan pejuang, meskipun di negara mereka sendiri. Adakah dengan mengambil kisah tentang mereka berdua, harga minyak dan barang-barang lain terhalang daripada naik?
  7. Amitabh dan Aishwarya bukan insan yang sesuai untuk dijadikan sumber inspirasi dan idola oleh rakyat Malaysia sekalipun oleh mereka yang bukan beragama Islam.
  8. Baik Amitabh maupun Aishwarya hanya seorang artis yang tidak layak diberi penghormatan sebegitu rupa.
  9. Berita tentang kehamilan lebih-lebih lagi dalam kalangan artis adalah terlalu biasa yang langsung tidak mengandungi nilai-nilai yang membangun moral dan minda.
  10. Media membawa imej negara. Adakah kita mahu rakyat negara lain melihat kita sebagai sebuah negara yang dipenuhi rakyat yang mengagung-agungkan artis, meletakkan artis di tempat utama melebihi perkara lain, khayal dan tidak berpijak di bumi nyata?

Wahai media, berubahlah, bangkitlah menjadi agen pembangun ummah yang berkualiti dan berminda kelas pertama, yang beriman dan juga bertaqwa kelas pertama. Adapun, Amitabh dan Aishwarya, apa keles?? Ada aku kesah??

Baca di sini:- http://www.hmetro.com.my/articles/Amitabhpalinggembira/Article

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *